Osztolykán lecigányozása, és a kérdés ennek kapcsán

Osztolykán lecigányozása, és a kérdés ennek kapcsán

- in Aktuális, Kiemelt, Könnyű
2042
osztolykan

Hogy miért nem rasszista, hanem csak egy közhelyes barom Bánó András?

(A hülyeség egyébként nem mentség…)

Osztolykán így ír.:

„Ez az interju is abban erosit meg, hogy nem lehet szakpolitikusnak lenni ebben az orszagban, ha olyan a szined, mint az enyem. Csak az tortenik vegul, hogy az egyenes beszed szerkesztoi a nevem fole azt a szot irjak oda, hogy LINCSELES. Meg a latszatat sem probaljak meg megtartani annak, hogy az onkormanyzati kampanyban egy cigany politikus a fovarosi szegenysegrol es a keruletek kozotti szakadekokrol beszeljen, hiszen tortent egy lincseles Felsozsolcan es ahelyett, hogy a felsozsolcai polgarmestert hivnak be es kerdeznek errol…nem hiszen itt a cigany, o tudja, majd o megmondja. A liberalis tvben a talpig uriember Bano Andras cigany neplelekrol beszel…tulajdonkeppen azt kerdezi: Agnes mondja meg mar nekunk ezek miert allatok? Es ahelyett, hogy elkezdenek visszakerdezni, orditani, levenni magamrol a mikrofont es kisetalni… fojtott duhvel elkezdek beszelni…mert ezer es egy dolog megy bennem vegbe az uzenetertekrol, a megfelelesrol…es sorolhatnam. Azt erzem h lassan elmegyunk a falig, mikozben csodalkozunk, hogy a gyulolkodes egyre no, hogy az emberek egyre inkabb elszigetelodnek…Pedig csak eszre kene vennunk, hogy ez mekkora felelosseg szepen kedvesen mosolyogva erositeni a sztereotipiakat, sot ujakat teremteni. Eleg volt a szalon rasszizmusbol es reszemrol eleg volt a puhasagbol, a megfelelni vagyasbol…Sajnalom, hogy nem jottem ki, sajnalom, hogy nem kerdeztem vissza a magyar neplelekre…Lekozelebb “odavagok” es veszem a kalapom…”

A Bánó-Osztolykán beszélgetés után Bánó elnézés kérését sokan lehozták, de nem beszéltek arról, mi is történt. Közben engem nagyon megütött, amit Osztolykán írt.

Szerintünk az történt, hogy Osztolykán Ágnest behívták egy szakpolitikai beszélgetésre az elszegényedés témájában egy igényes anyag kapcsán. Erről folyt volna egy beszélgetés egy szakpolitikus és egy riporter között.

Bánó azonban svungolt (megjegyzése szerint előre jelezve, bár azt még ő sem állította, hogy a riport alanya is beleegyezett a kanyarba…), és egy cigányok által (úgy nemzetiségileg? jóég..) is “érintett” ügyről kérdezte a politikusnőt, by the way a származása kapcsán…  A „cigány lélektan”  kifejezés már csak hab a tortán.

Bánó, szögezzük le, nem rasszista. Sosem gondoltunk ilyet, de amit látunk, az Bánó ostobasága a köbön.

Bánó alapvető ostobasága itt a kérdés. És a csúsztatása.

Az igazi ostobaság, az igazi baj az, hogy azt gondolja, 1. Ez itten cigánykérdés?! Mi más? (Hogy is ne? Magától értetődik. A fenét az….) 2. Itt ül egy vállaltan cigány származású volt képviselőnő, igaz, hogy szocpol kérdés miatt ül itt, igaz, hogy egy komoly felmérés miatt vállalta a beszélgetést, de ez mellékes! Ugyan már, kérdezzük már meg erről a hírről (is)!

Úgy mellesleg…

Egy egyszerű történésről, és ha akarjuk egy bonyolult kérdésről…. Egy egyszerű történésről,  ebben a műsorban? Két perc, mi?? Ne vicceljünk már! Azaz, ha mellékesen elintézhető, nem általános üzenettel bíró, egyszerű balesetként tételeződik Bánó szerint az eset, akkor miért téma ez az Egyenes beszédben? (itt a csúsztatás…) Vagy ha bonyolult szociológiai kérdésként érti az ügyet (ahogy tűnik), akkor miért mellékesen próbálta tárgyalni?

Mégis egy bonyolult kérdés tételeződik részéről, úgy általában? Rossz alapvetéssel (“néplélek”…). Akkor viszont nem erről is szeretné kérdezni Osztolykánt. Hanem akkor erről szeretné kérdezni. (Ez már nem ostobaság, ez már csúsztatás.). Bár Osztolykán Ágnes válaszai jók és relevánsak,

de mégis, valójában Osztolykánnak mi köze is ehhez?

Az aktualitás kapcsán bármiről nekünk, médiákoknak bármikor, bárhol ,bármiről, bárhogy jogunk van kérdezni, csak mert a volt képviselőnő vállaltan cigány? Bármiről, ami szerintünk(?) cigánykérdés? Úgy, hogy ez a nő nyiiilvááán tudja, mi történt.( Miközben senki sem, úgy igazán, pontatlanok a hírek.) Az Isten szakassza már Bánóra az eget….

(Zárójelben, valami hasonló történt egyébként Kálmán Olgával is, amikor minden párt 1-1 vezetőjét meghívta az országgyűlési választás értékelésére, Schiffernek – és egyedül neki – a szobortémára is kellett volna reagálni. Miért is? Ott csak az aktualitás volt a címszó. )

De most Osztolykán Ágnes és a kívánt mondanivalója a lényeg. Osztolykán egy kiváló, sok kérdéssel, felvetéssel rendelkező parlamenti képviselő volt az oktatásügy kérdése terén. Egyébként vállalva származását, ismerve és vállalva az ezzel járó hátrányokat, de soha nem transzparensként használva azt, képviselősége teljes ideje alatt a szakmájával törődött. Értelmezhetetlen így Bánó kérdésfelvetése. (Máshogy is. Ld. fentebb. De képtelenségekkel csak röviden foglalkozunk.)

Értem, de nem értek egyet O.Á. a véleményével, újra:

„Ez az interju is abban erosit meg, hogy nem lehet szakpolitikusnak lenni ebben az orszagban, ha olyan a szined, mint az enyem.”

(fb., Osztolykán Ágnes)

Osztolykán Ágnesnek azért érdemes politizálnia, mert jól csinálja, amit csinál.

Az efféle körök pedig érdemesek a megírásra annyiban, hogy segítsünk értelmezni a média számára egy dolgot: a származás nem egyenlő az automatikus állásfoglalással és a szakértelemmel a származást illető vélt, vagy valós csoportját illetően. Pláne nem akkor, amikor az egész ügy nem etnikai tartalmú. Maga a tartalom és a kérdés sem kényszerítő értékű.

(Akkor sem, ha a média, akár tényleges érdeklődésből, itt talán az történt, erre megy rá.. Bánó nem rasszista, csak ostoba, mint a tök.)

Osztolykán esetében vállalt tény, és talán tapasztalati tudással is bír a származása, (az is csak csak talán, de semmiféleképpen) nem kényszerítő erejű háttértudás, számon kérhető, szakmailag megalapozott álláspont ahogy – az egy színvonalas politikai vitaműsorban – elvárható egy interjú alanytól egy adott témában.

Hogy mi lett volna elvárható?  Az lett volna elvárható, hogy az elszegényedésről kérdezzék!

 

Facebook Comments