AZ EMLÉKEZTETÉS HELYEI

AZ EMLÉKEZTETÉS HELYEI

- in Aktuális, Kiemelt, Könnyű
2461
arato-kiall-sasok

 

„Régi kór árnya felé” – Bálint Anna a lakásgaléria tárlatán járt

 
 
Nem tudom megállni, hogy ne lopjam el Pótó János hiánypótló könyvének fenti címét, amely a budapesti köztéri szobrok életét és halálát tárja, dolgozza föl. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen tematika nagyon is látleletévé lesz koroknak, modellje különböző rendszereknek. Nincs ez másképp Arató András Budapest-feltáró fényképei esetében sem, bármilyen közhely. És bármilyen közhelyesek tudnak a fényképek imitt-amott lenni.

Mert kinek nem tűnik föl, az Október 6. utca felől nézve, hogy a megszállási emlékmű borzalmas sasmadarainak szamárfület mutat mögüle Magyarország hivatalosan utolsó szovjet emlékművének arany vörös csillaga? Nem vettük észre, hogy a

Spinoza kávéház mellett szexturkáló

található? Ki ne kapná lencsevégre, ha épp egy síkba kerül a Lánchíd oroszlánja és a fölé magasodó, a Várhegyet védő turul? És vajon merre sodorja az értelmezést, hogy ez a duett épp az Animal farm címet kapta?

A művész láthatóan igyekezett hol mélyenszántó, hol túlmagyarázó, helyenként pedig egész humoros képaláírásokkal felcímkézni a fotókat, pedig egy igényes fénykép megáll a saját lábán cím nélkül is. Mindazonáltal vannak itt olyan, figyelemfelkeltő darabok, amelyek úgy tudnak cím nélkül is megszólalni, hogy egyúttal a Pótó-könyv funkcióját is reprodukálják: olyan szobrokról beszélnek, melyek eltűnéséről ezekben a vérzivataros időkben már-már el is feledkeztünk. Ha valamiről, akkor ezek hűlt helyéről és a közelünkben, a semmiből kinőtt monstrumokról nem feledkezhetünk meg.
 
 

„Régi kór árnya felé”. Arató András fotóművész kiállítása. Megtekinthető 2014. augusztus 31-től szeptember 7-ig mindennap 15 és 18 óra között a Hollán Ernő utca 46-ban (II./1.) található lakásgalériában. (Minden kép megvásárolható és a befolyt összeget a Klubrádió műsorainak fenntartására fordítják.)

Facebook Comments