A MISKOLCI FILMFESZTIVÁL ELLEHETETLENÍTÉSE?

A MISKOLCI FILMFESZTIVÁL ELLEHETETLENÍTÉSE?

- in Aktuális, Kiemelt, Komoly
1905
cseplogyuri

A Miskolci Filmfesztivál betiltotta a cigány témájú filmeket, indult útjára a hír a Dunadock nyilatkozata alapján.

Közleményük szerint

“Legnagyobb meglepetésünkre kiderült, a CineFest csak akkor tud idén helyet adni szakmai programunknak, ha abban – terveinkkel ellentétben – nem szerepel magyarországi roma témájú film, vagy ha mégis, akkor az érintett filmek címe, tartalma és alkotóik nem lehetnek feltüntetve a fesztivál hivatalos programjában és semmilyen egyéb nyilvános fórumon.

A “legnagyobb meglepetésünkre kiderült” formula elég homályos, mivel

a Cinefest semmiféle hivatalos közleményben nem állította a fentieket.

A Dunadock tavaly rendezte meg a miskolci filmfesztiválon első MasterClass programját. A tavalyi program általános leírása szerint a cél “a magyar dokumentumfilmes szakma rendszeres bemutatása” és “a magyar szakma bekapcsolása a nemzetközi (…) fesztiválok véráramába” Ennek érdekében tavaly az “utolsó három év filmjeiből” válogattak.

Az ez évi koncepciót nem találtuk, de a nyilatkozatban megemlített egyetlen film 1978-as. Schiffer Pál filmje, a Cséplő Gyuri kiváló magyar dokumentumfilm, ami talán először mutatta be a vidéki magyar cigányság akkori helyzetét, problémáit, egyébként online teljes terjedelmében elérhető, csak ajánlani tudjuk.

A Dunadock nyilatkozata a következő indoklást tulajdonítja a CineFest-nek:

“Érthetetlen számunkra a CineFest vezetőségének indoklása, miszerint a filmfesztivál időpontja idén az önkormányzati választások elé esik, így a politikai konfliktusok elkerülése végett, és biztonsági okokból nem vállalnak semmilyen magyarországi roma témájú filmvetítést, sőt a szokásos roma programjukat sem tartják meg.”

Amennyiben így van, azt mi sem értjük.

A nyilatkozatban nem említett másik film tippünk szerint Hajdú Eszter filmje, az “Ítélet Magyarországon” amely a 2008-9-es romagyilkosság-sorozatok peréről szól.

Az első, megnevezett film minden kiválósága ellenére nem gondoljuk, hogy a Miskolcon pattanásig feszült helyzetben is akár bármely szervező szerint olyan reakciókat váltana ki, ami miatt nem mutatható be, a “biztonsági szempontokat” ezzel kapcsolatban automatikusan irreálisnak tartanánk. Hajdú Eszter filmje, amennyiben ez lenne a másik bemutatandó film, égető problémákat vet fel, és alkalmas lenne parázs viták kiváltására, de azt gondoljuk, egy filmfesztiválnak valóban dolga aktuális kérdésekkel foglalkozni.

Hajdú Eszter filmjére aktualitása miatt talán jobban vonatkozhatna a fesztivál vezetőségének a Dunadock által közzétett  indoklása, és amennyiben a Dunadock nyilatkozata a szervezők valós tiltakozásán nyugszik,

akkor a CineFestnek vállalnia kell döntése felelősségét.

Csakhogy

És itt jön a lényeg: a Cinefest részéről nem volt hivatalos nyilatkozat, legalábbis mi sehol sem találtunk ilyet.

Tehát a CineFest nem foglalt publikusan állást a kérdéssel kapcsolatban.

A Dunadock úgy adott ki nyilatkozatot a CineFest álláspontjáról, hogy közben semmi nyomát sem látjuk annak, hogy a CineFestnek lenne HIVATALOS ÁLLÁSPONTJA.

A közlemény állítása, mely szerint elmarad a fesztivál “szokásos” roma programja”, sem felel meg a valóságnak. A szervezőktől kapott szóbeli információink szerint ugyanis idén is vetíteni fogják a miskolci romákról készült portréfilmeket.

Ezúton tisztelettel kérdezzük a Dunadock nyilatkozat kiadóit, Böjte Ágnest, Groó Dianát, Trencsényi Klárát, Ugrin Juliannát, mire alapozzák állításaikat.

Szintén türelmetlenül várjuk a CineFest hivatalos nyilatkozatát.

A CineFest évek óta egy nagyon komoly szakmai munkát felmutató filmfesztivál. Ellehetetlenítéséhez, szalonképtelenné tételéhez komoly indok kell, és megalapozott, igazolható állítások. Ezek jelen esetben úgy látjuk, nem állnak rendelkezésre.

Egy nemzetközi, évek kiváló munkáját felmutató, fontos kérdésekkel foglalkozó esemény tönkretétele úgy gondoljuk, senkinek nem lehet érdeke.

Félreértés ne essék, nem a nyilatkozat kiadók információjának hitelességét kérdőjelezzük meg, hanem hogy milyen körülmények között, kik között, milyen információ hangzott el, és a tisztázás lényege az, hogy ez félreértés nélkül kiderüljön.

 

 

 

Facebook Comments