Események betöltése

« All Események

  • Ez az event elmúlt.

NEGYED7NEGYED8 FESZTIVÁL

2015. április 3. @ 17:00 - 2015. április 12. @ 23:55

nagyesemény_cover

NEGYED7NEGYED8 FESZTIVÁL 2015.04.04-2015.04.12

 

 

Partnerek, résztvevők:

Auróra, Apokrif Irodalmi Folyóirat, Beyond Bp, Dor Hadas Budapest, Dzzs Bár, Fekete Kutya, Gallery8, Gláser Jakab Emlékalapítvány, Haver Alapítvány, Gólya, Hósszúlépés, József Attila Kör, Kettős Mérce, Kisüzem, Klauzál13 Könyvesbolt és Kortárs Galéria, Lumen, Lumen Zöldség, Lámpás, Macska, Marom Egyesület,  Massolit Books & Café, Mazel Tov, MICROmagdolna, Rácskert, Roma Sajtóközpont, Teleki Téri Imaház, Telep, Tilos Rádió, tranzit.hu, Téli Kertem, UCCU

 

Bemutatkozás

2009 telén a Marom Klub Egyesület Hanuka Fesztiváljából nőtte ki magár a Negyed6Negyed7, az évek során tavaszi kiadással bővült, az idei pészah alatt pedig második alkalommal jelentkezünk új helyszínekkel a VIII. kerületből.

Egyre több szó esik a nyolcadik kerületben történő változásokról, sokan féltik a környéket attól, hogy a hetedik mintájára túristaitatók nőnek ki a földből, a lakókat pedig a dzsentrifikáció káros hatásaitól. A fesztivál célja, hogy a csatlakozó helyek összefogásával megmutassuk, hogy együtt alakítjuk a környezetünket, valamint a városi életet, így a kerületekben működő kávézók, klubok, éttermek, kulturális közösségi terek szerves részei környezetüknek, és céljuk egy minél élhetőbb közeg létrehozása.

A fesztivál legfőbb kérdései,

hogy hogyan viszonyulnak egymáshoz a hasonló történelemmel, mégis nagyon eltérő jelenkori történetekkel bíró városrészek, hogyan befolyásolhatják a lakók, milyen hatással vannak a közösségek és tereik a szűkebb és tágabb környezetükre. miért láthatóak jobban az egyik negyedben ugyanazok a társadalmi problémák, mint a másikban?

A fesztivál programjai tematikusan szerveződnek.

1. Ismerd meg a Negyedet! 

2015.04.04 Blaha Kikötő – A TÁP Színház, a Pneuma szöv, Vadas Zsófia Tamara és Vass Imre  és helyi zenészek performanszai, a VII.-VIII. kerületet összekötő és elválasztó Blaha Lujza teret újraértelmező és társadalmi szolidaritásra ösztönző figyelemfelkeltő akciók. További résztvevők: Heti Betevő, MigSzol (Migráns Szolidaritás Csoport).

A fesztivál ideje alatt több tematikus sétát, helytörténeti beszélgetést, könyvbemutatót tartunk.

Zsidó Kulturális programok

A fesztivált pészah alatt tartjuk, a szabadság, a feszabadulás, a tavasz ünnepén. Találkozunk beszélgetéseken, workshopokon, vacsorákon, és foglalkozunk a zsidó kultúra hagyományaival, a zsidó identitás kérdésével a 21. században.

A fesztivál különböző helyszínein összesen négy széder esti vacsora lesz, Az Aurórában szerzevett Dor hadas széder utén pénteken Butterfly Effect, másnap pedig Delalamm koncerttel. Szombaton a Mazel Tovban, az M étteremben tartanak szédert.

További kiemelt programok:

04.09 19:00 Gólya Teleki Téri Mesék – filmvetítés. A vetítést követően beszélgetés Mayer Gábor producer és Mayer András rendezőasszisztens részvételével. Moderátor: Feldmájer András.

04.09 18:00 TABUTÉMA2  kiállítás és beszélgetés a többségi társadalom kortárs holokauszt-reprezentációjáról

A beszélgetés egy „tárlatvezetéssel”, Tulisz Hajnalka, Borsos Lőrinc és Esterházy Marcell kiállított műveinek ismertetésével indul. A beszélgetés résztvevői: Turai Hedvig művészettörténész, Flohr Zsuzsi képzőművész, Szűcs Teri irodalomtörténész, Jan Elantkowski művészettörténész. Moderátor: Szász Anna Lujza szociológus.

Az esemény kurátora: Simon Vera

04.12 17:30 Nagyfuvaros utcai zsinagóga Nyolcadik kerületi zsidó közösségi élet

Résztvevők:, OR-ZSE, Teleki téri imaház, Nagyfuvaros utcai zsinagóga, Dor Hadas Budapest

 

2015.04.08 A fesztivál csatlakozik a Roma Sajtóközpont Nemzetközi Roma Nap – Jelen vagyunk országos eseményéhez egész napos roma konyhával. A csatlakozó éttermekben a cigány konyha tradícionális ételeit kínálják emitt: Auróra, Két Szerecsen, Kőleves, Macska, Mazel Tov, M étterem

14:00 Copacabana a Nyolcban – ketrecfoci a Rákóczi téren

15:30 DJ Infragandhi zenél a Blaha aluljáróban

16:00 UCCU Séta – Gyere velünk a nyócba

16:00 Telep – Roma hip-hop jelene és múltja

19:00 Auróra – Romaversitas: Közmunkakerülők

Az esti koncertek helyszínei: Auróra, Lámpás, Téli Kertem

BŐVEBB INFÓÉRT IDE KATT

 A fesztivál második szombatja a Magyar Költészet Napjára esik,

ezért egész héten több irodalmi programmal készülünk. 11-én a Tilos Rádió kitelepül egy egész délutánra az Auróra kertjébe, majd a Kioszkban folytatjuk zenés és élő irodalmi műsorokkal, beszélgetések, interjúk igazi kávézós atmoszférával. Műsorvezetők: Csíj Juci, Keszthelyi Imre, Ránki Juli. Fedél Nélkül-Hajléktalan felolvasás, roma költészet, Párniczky Mihály emlékműsor, Marczinka Csaba interjú.

A  Tilos adással párhuzamosan délután az Apokrof felolvasóestje, majd a JAK Vagány Históriák sorozatának harmadik kötetének bemutatóka.

A fesztivál során a tematikához kapcsolódó gasztro proogramokat is ajánljunk.

ZENEI PROGRAMOK

A fenti tematikákhoz kapcsolódó zenekarokat kerestunk, a legtöbbször a Csángálló lép fel a fesztiválom

Kiemelt:

04.03 Auróra Butterféy Effect

04.04 Auróra Delalamm

04.11 Lumen Kávézó Dina + Lamm Duó

04.12 Záróbuli Auróra: Her Golden Whip (D)

BŐVEBB INFÓT INNEN 

Böngéssz még ITT és ITT is.

 

 

 

Részletek

Kezdés:
2015. április 3. @ 17:00
Vége:
2015. április 12. @ 23:55
Esemény Tags:
,

Helyszín

Auróra
Auróra utca 11.
Budapest,1081Hungary
+ Google Térkép
Honlap:
https://www.facebook.com/auroraunofficial