Nagyvárad, 1874. november

Nagyvárad, 1874. november

- in Uncategorized
1486

Milyen cikkek voltak azokban az újságokban, amiknek a reklámjai olyan idegesítőek popupként? Kis gyűjtés.

A Bihar és a Nagyvárad című (meglepő módon nagyváradi) lapok (meg a többiek: Nagyváradi Lapok, Szabadság, stb.) négyoldalas, hetente négyszer megjelenő újságok voltak. Állandó rivalizálásban álltak tehát, amit az igen gyakori “a Nagyváradban /Biharban megjelentekkel ellentétben” fordulat is bizonyít. Felépítésük tökéletesen megegyezett: a címlapot a nagypolitikának szentelték, a belső oldalakon fővárosi, helyi (a Biharban helyi és megyei), vidéki és külföldi hírek, illetve (egy gyakran németből fordított) “tárcza”, mely általában vagy valamilyen magasztos erkölcsi témát bocolgat, vagy valamilyen romantikus történet.

1874 novemberében a nagypolitikát a kormány válsága illetve az ország pénzügyi helyzetének csődközeli volta uralta. Ghyczy pénzügyminiszter ez utóbbi elhárítására vonatkozó igyekezetét és rendeleteit a Bihar nagyobb a Nagyvárad jóval kisebb türelemmel kisérte figyelemmel. Utóbbi nem átallotta a bevezetni kívánt tízszázalékos kamatadó ellen tüzelni a környékbeli takarékpénztárakat, s arra buzdította oket, hogy az országgyulésben is próbálják meg érvényesíteni akaratukat. (Az volna a tippünk, hogy az újság mecénásai nagyon nem akartak több adót fizetni.)

Mi mégis inkább a helyi hírekből emelnénk ki néhányat az előző hónap végiekkel kezdve. Október 27-én jelent meg a Nagyváradban a haladó (=neológ) hitközség életében nagy horderejű hír. Az utolsó mondatra koncentráljanak.
rabbiA nagyváradi közösségi életet a különbözo egyletek, társaságok jelentették (egy rövid cikk, miután ezen körök magas számán örvendezik, figyelmeztet, hogy a rivális “homokos Debrecenben” már korcsolyaegyletet alakítottak, majd azzal a megnyugtató információval zárul, hogy a cikkíró tudomása szerint már Nagyváradon sem kell sokáig várni egy hasonló társaság megszületésére). Ezek közül is kiemelendők a különféle önkéntes színkörök, melyek tucatnyi előadása közül így invitált egyre október 31-én a Nagyvárad:
eloadmegh

A “fölemlítés” mellett persze nem lehetett szó nélkül elmenni. November 3-án ez a hír jelent meg válaszul:

Ugyanezen a napon jelent meg kritika magáról az előadásról mind a Biharban, min a Nagyváradban. Ez itt az előbbi.

Sajnos a frissen megválsztott rabbi nagyváradi élete rosszul kezdődött. Nagyvárad, november 3.

Végezetül a “Hónap cikke 131 év távlatából”-díj nyertese (még mindig november 3.)

Facebook Comments