A TEJESEMBER AMERIKÁBAN (Zséfilmek, 6. rész)

A TEJESEMBER AMERIKÁBAN (Zséfilmek, 6. rész)

- in Kiemelt, Könnyű
1589

 

 

Az európai színház 20. század eleji reneszánsza mellett kiemelkedő volt a moszkvai jiddis színház hatása az amerikai – elsősorban new yorki – jiddis színjátszásra. Maurice Schwartz, az amerikai jiddis színház (és film) vezető alakja volt, akinek már kamaszkorában sikerült egy Sólem Aléchem-i zsidó vándorlást letudnia. A nyugat-ukrajnai születésű Schwartz apja három idősebb lányával kivándorolt New Yorkba, ahova egy év múlva az anya a kisebb gyerekekkel – köztük az akkor 10 éves Avram Moishe-vel – Anglián keresztül követte. Avram (majd később lesz Maurice) lemaradt Liverpoolban, és két évig élt Londonban, kezdetben egy szó angoltudás nélkül. 12 évesen találta meg apja, és vitte magával a Lower East Side-ra, ahol Hirsch báró bevándorlóknak fenntartott iskolájába íratták. Ortodox apja akarata ellenére lett színész, miből kifolyólag ismét önálló életre kényszerült. Az amerikai keleti part és a közép-nyugat jiddis vándorszínésze az 1910-es évek elején New Yorkban telepedett meg végleg. 1918-ra a Jiddis Művészszínház (Yiddish Art Theatre) megalapítója lett, ahol a jiddis színdarabok, klasszikus sztenderdek mellett főleg burleszkekkel szórakoztatták a közönséget. Itt dramatizálta s rendezte meg először Tevjét 1919-ben Sólem Aléchem írásai alapján, majd ugyanebben az évben Khavah (ő Hava, Tevje szerelmes s szerelmetes lánya) címmel próbálkozott az első „tejesember” filmes adaptációval. Mindkettőben főszerepet is játszott.

A New York-i jiddis színház, és film a kelet-európai politikai változásoknak köszönhetően évtizedekig biztos utánpótlásra számíthatott Oroszországból, Lengyelországból, Litvániából. Az élő kapcsolat az óhazával a szovjet korszak első éveiben is intenzív maradt a jiddis színházi s filmes életben. A moszkvai Állami Zsidó Színház repertoárját jól ismerték New Yorkban is. (És hát az amerikai jiddis színháznak az 1920-30-as években volt egy erősen kommunista irányzata is.) Még a nem kommunista Schwartznál is erős volt a szovjet-orosz érdeklődés, ami színháza repertoárján is meglátszott. Gorkij Éjjeli menedékhelye állandóan színpadon volt. Három évtizedes működése alatt Schwartz színháza másfélszáz bemutatót tartott; a jiddis „népszínművek”, és Gorkij mellett játszottak Shaw-t, Schnitzlert, Molièret, Csehovot éppúgy, mint Ernst Tollert. Irwing Howe (World of our Fathers. The Journey of the East European Jews to America and the Life they Found and Made, 1976.) Rabelais-i energiájú és étvágyú figuraként jellemezte Schwartzot, aki a színpadon és a filmvásznon igyekezett a yiddischkeit-ot egyszerre felmutatni, és formálni. Az eget ostromolta, de cipője poros maradt mindig, írta róla egy kritikusa. Ez a találó rosszmájú megjegyzés a Tevje című filmjére is elmondható.

Az 1939-es Tevje (Tevye vagy Tevya) hangsúlyozottan nem Ukrajnában, hanem Malarosszijában játszódik… Fegya – újabb hommage-ként – Gorkijra hasonlít filmbéli szerelme szerint. Ám a film nem Gorkij-i lett. Schwartz mozijában – Jewisonéval szemben – a politikai szál gyengébb. A Sólem Aléchem-i intencióknak megfelelően a hagyomány és a szerelem/szeretet konfliktusa itt is a legerősebb motívum. Schwartz Tevjéje van olyan meggyőző, mint Chaim Topolé, akinek alakjába három évtized jiddis népszínműjátszásának rutinját tette bele. A leplezetlenül népszínmű-alapú film leggyakrabban a giccs határait súrolja, – és leggyakrabban belülről. A keserédes jiddis alapmesét professzionális rutinnal hozza Schwartz és társulata. A keserédes klasszikus népszínmű happyendje is keserédes lett. A film sztorijának a hátterében folyamatosan felbukkan a népmesei orosz antiszemitizmus. Ez utóbbi képviselői is jiddisül beszélnek a filmben.

Az amerikai tejesember akkor készült, amikor a jiddis film másik, európai központja épp brutális módon számolódott fel a nácik lerohanta Lengyelországban.

Tevje, amerikai film (1939 Maymon Film, Inc.)

Rendező Maurice Schwartz
Producer Harry Ziskin
Forgatókönyv Maurice Schwartz
Operatőr Larry Williams
Zene Sholom Secunda

Maurice Schwartz (Tevje)
Rebecca Weintraub
(Golde)
Miriam Riselle
(Khave)
Leon Liebgold
(Fegya Galagan)
Paula Lubelski (Teszitl)
Vicki Marcus (Shloymele)
Betty Marcus (Perele)
Julius Adler (Alekszej atya)
David Makarenko (Mikita)

Facebook Comments