Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink

Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink

- in Kiemelt, Könnyű
1251
elhordott

Ajánló – Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink

A világirodalom mintegy fele az emlékezetről szól (a másik felének nagyja a szexről, a halálról, illetve a szexről és a halálról, a fennmaradó rész pedig szakácskönyv).

Szvetlana Alekszijevics az egykorvolt posztorosz szovjet birodalom/posztszovjet orosz birodalom emlékezetét kutatja; egyéni sorsok olvadnak közös traumává – a “szovjet nép” halálosan banális, vagy éppen banálisan halálos világ(rész)állapotává.

Világmegváltó konyhák, mindig a zsebben hordott hálószatyrok, sorok, börtönök, újoroszok, meghasonlott kgb-sek, sivár iparvárosok, lázadások, népirtások, dermedt kisvárosok, luxusvillák, a Moszkva kazamatáiban bujkáló kaukázusi menekültek, háborúk, megrokkant hősök és antihősök, vallási téboly és neoliberális szőrmebundák – az ex-szocialista, rablókapitalista hétköznapi apokalipszisek kliséi és szereplői állnak elő, hogy sorban elmondják történeteiket. És a történeteiktől belénk fagy a szar. Mert ismerősek.

Mert nekünk is megvannak a történeteink. És mert végtelenül emberiek és embertelenek. Igaz történetek, megtörtént események alapján – ez állna a film ajánlójában, ha Hollywood megvásárolná Alekszijevics filmjogait (nem fogja). Durva, brutális történetek, amelyekben az író (a riporter) nem puszta rezonőr – magát “cinkosnak” nevezi, hát nem hallgathat ő sem. Nem hiányzik belőle a részvét. Részvevő. Meg mi is azok vagyunk, hiába másik ország, másik idő. (Másik ország? Másik idő?)

Rohadt, nehéz olvasmány. Megannyi öngyilkosság, menekülés, apátia. Igazi kelet-európai “no future”, innen, a future-ből visszatekintve. Ami mégis lett. Ez benne az ijesztő.

Tessék Alekszijevicset olvasni. Aztán tessék kimenni az utcára, odamenni az első hajléktalanhoz, menekülthöz, a kocsmában borongó vendéghez, vagy találomra, valamelyik járókelőhöz. Tessék vele beszélgetni, és a könyv folytatódik tovább. Ahogy a fizetett könyvajánlókban fogalmazni szoktak: letehetetlen.

Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink
Fordította: Iván Ildikó
Európa Könyvkiadó, 2015.

Facebook Comments