BOLYOGNAK A PESTI ZSIDÓK

BOLYOGNAK A PESTI ZSIDÓK

- in Aktuális, Kiemelt, Könnyű
2790
Dés András, Randy Herman, Lamm DávidDés András, Randy Herman, Lamm Dávid

 

Új helyen a Dor Hadas

 
 

Tanulással és jammeléssel avatott mezüzét az épülő Auróra, átköltözött a Mózes Házból a Dor Hadas. Fiatalnyi vallásos zsidó közösség mozdult a nyolcadik kerületbe.

 
 
„Megkértek, hogy legyek rövid, mert meglepetésszerűen későn kezdtünk.” A jesivát járt Bárász Tamás optimistán indította mezüzeügyi tanítását a körülbelül húsz-harminc fős társaságnak. A Tóra-szekrénnyel is fölszerelt térben elhangzottak szerint, mivel itt sok evés-ivás várható még, felkerülhet az ajtófélfára egy mezüze (tokban felgöngyölt lapnyi ima, a Smá első két versszaka).
 

KÖVETKEZŐ CIKKÜNKBEN!
 
„Péter egy időre disszidált. Egy hétig könyörögtem, hogy ne menjen el, de mégis elment, és katona lett. Még az a jó, hogy ott a katonák önkéntesek. Hamarosan hazajött. Szerzett nekem egy arany melltűt. A belsejében kis tóratekercsek vannak. Az ilyen kis tokot egyébként az ajtófélfákra szokták akasztani, hogy megvédje a házat. Az a neve, hogy mezüze.”
 
VASÁRNAP DÉLUTÁNTÓL MÁR A PILPULON!

 

Nem kell feszengeni

„A Dor Hadas [»Új Nemzedék« – a szerk.] vallási platform, ahol a pesti zsidó vagy nem zsidó fiatalok nyitott közösségre találhatnak. Megismerkedhetnek a szabályokkal, de nem kell feszengeniük, hogy nő vagyok vagy férfi, hová üljek, mit csináljak. A hagyományokat azok számára is szeretnénk megmutatni, akik ortodox zsinagógába például már nem mennének el” – mondta Simon Zsófi, a Dor Hadas elnökségi tagja.
 

Gottfried Juli és Oláh Kata, a Marom – többek között a Bánkitó és az Auróra – szervezői

Gottfried Juli és Oláh Kata, a Marom – a Bánkitó és az Auróra – szervezői

 

Az Auróra a Marom Egyesület új helye lesz, korábban ők csinálták a Sirályt. A Dor Hadas a Marommal szoros együttműködésben körülbelül 2007 óta létezik. A vallási programokért felelnek például a Negyed6Negyed7 vagy a Bánkitó Fesztiválokon, filmklubot, beszélgetést, workshopokat, közös tanulást szerveznek. Mindehhez külföldi zsidó szervezetektől kapnak támogatást, az öt elnökségi tag és a hozzájuk kapcsolódók önkéntesen dolgoznak. A Dor Hadas közössége az ünnepekre koncentrál, és rendszeresen tart zenés szombatfogadást. A nagyobb ünnepekre akár hatvanan, a szombatfogadásokra általában körülbelül húszan járnak el.

 

A fix hely

„Szerettük volna, ha a vallási összejöveteleknek – ez általában péntek esti szombatfogadást jelentett valaki lakásán – fix helye lenne. Így kezdtük anno a Mózes Házat és benne a Dor Hadast” – mesélte a kezdetekről Simon Zsófi. Nonprofit Mózes (Moishe) Házak 2006 óta működnek világszerte. Összesen közel hetven helyszín létezik, ahol zsidó fiatalok közösen élnek és szerveznek programokat, és ennek fejében kapnak támogatást a nemzetközi szervezettől. A Dor Hadas 2009 óta működött a budapesti Mózes Házban, 2011-ben vált egyesületté, egy évre rá lett a Masorti Olami zsidó vallási irányzat tagja.

A Dor Hadas a maszorti irányzat egyedüli képviselője Magyarországon. „Hagyományőrző, de ugyanakkor liberális, demokratikus irányzatról van szó. A Dor Hadas egalitárius közösség, vagyis nálunk a nők és a férfiak egyenlő szerepet töltenek be. Fontosak az ünnepek és a szabályok, de itthon egészen mást jelent zsidó vallási felekezetet csinálni, mint Nyugat-Európában. Vegyük például csak a kóserságot: Budapesten összesen egy kóser bolt van. Még a vallásos zsidók sem feltétlenül ott vásárolnak, mi például sokszor vegetáriánus ételeket veszünk. Így nincs probléma.”
 

Fotók: Lukács Áron (Kattints a nagyobb képekért!)

Fotók: Lukács Áron (Kattints a nagyobb képekért!)

 

A Mózes Házban az évek során kicserélődtek a lakók, a szervezet és az új beköltözők kevesebb vallási programot szerettek volna. A Marom megtalálta új helyszínét, a Dor Hadasnak pedig, a maszorti részeként, adott volt az elmozdulás az Aurórába. Ez új, kezdeti fázis, az Auróra sem nyitott még meg. A Dor Hadasban egyelőre most az őszi ünnepekre készülnek.

 

Itt alternatívok vannak?

Az estén Lamm Dáviddal és Dés Andrással közösen zenélő, New York-i Randy Herman kántor nem sokat tudott Budapesten maradni. Hamar kialakult viszont az a benyomása, hogy

Európában nem dohányozni olyan, mint nem napozni a Karib-szigeteken.

Herman a Masorti Olami révén került kapcsolatba a Marommal.
 

Dés András, Randy Herman, Lamm Dávid

Dés András, Randy Herman, Lamm Dávid

 

„Előző nap még a zsinagógámban álltam egy bár micvó levezetése előtt, most itt vagyok. Ilyenkor, az őszi ünnepek előtt őrület utazni, a közösségem nem is értette, miért megyek el. De fantasztikus ez a tapasztalat, nagyon örülök, hogy itt lehetek” – mondta. Westchesterből hozott mezüzét az Aurórába, hogy megismerje az épülő közösséget.

„Mielőtt megérkeztem, nem tudtam, milyen helyszínről lesz szó pontosan. Azt hittem, a budapesti közösség hasonló a többi posztszovjet országéhoz. Nem számítottam erre az alternatív, hippi, túlélő közegre. Fantasztikus, ahogyan sokan önkéntesen dogoznak, mindenki épít. Korábban kérdeztem, hol vannak a felfogadott munkások, de ezt nem is értették a többiek. Milyen munkások? Mindent mi csinálunk.”
 
 

(A Dor Hadas az őszi ünnepek során több programot tart az Aurórában David Lazar rabbival közösen. Lamm Dávid legközelebb októberben 13-án a MüPa előtt játszik Senával és zenekarával, 15-én pedig Kukorelly Endrével lesz közös estjük a Kisüzemben. A cikkben a Király utcai Mózes Ház mostani lakóit is meg akartuk szólaltatni – amint megérkezik a válaszuk, azt is közzétesszük.)

Facebook Comments